Auteur: Monique
Leestijd: 4 minuten
Laatste update: 28-12-2023
Vloerkleed kopen? Zo kies je de juiste!
Rond, ovaal, organisch of toch rechthoekig? Hoogpolig of laagpolig en kleurrijk of basic: bij het kiezen van een vloerkleed, ook wel karpet genoemd zijn er veel verschillende dingen waar je rekening mee kunt houden.
Inspiratie opdoen!
Natuurlijk kijk je tijdens jouw zoektocht naar een nieuw vloerkleed naar wat je mooi vindt, maar er zijn veel meer aspecten van belang! Het formaat, de vorm en richting waarin je het kleed in de zithoek neerlegt, zijn bepalende factoren voor de uitstraling van je vloerkleed, woonkamer en de harmonie van je interieur. Wij leggen je in een paar korte stappen uit waar je op moet letten bij de aanschaf van het juiste vloerkleed.
1. Het formaat van het vloerkleed
Bij het bepalen van het juiste formaat van het vloerkleed kijk je in eerste instantie naar de afmetingen van de ruimte waarin het vloerkleed komt te liggen. Daarnaast zijn de afmetingen van de meubels die op en/of rondom het kleed komen te staan van grote invloed op het formaat. Een grote zithoek of eethoek vraagt vanzelfsprekend om een groter kleed dan een compacte ruimte. Met een groot vloerkleed in een grote ruimte creëer je een knus ziteiland, terwijl een te groot vloerkleed in een kleine woonkamer juist het gevoel geeft dat de kamer te vol staat en er geen ‘lucht’ meer is in het interieur.
2. Kleed onder of voor de bank
Wanneer je op zoek gaat naar een vloerkleed, kun je bij het bepalen van de afmetingen ook rekening houden met de plaatsing van de meubels ten opzichte van het kleed. Wil je al je meubels gedeeltelijk op het vloerkleed zetten, dan heb je vanzelfsprekend een groter kleed nodig dan wanneer het kleed voor de bank of tussen de meubels komt te liggen. Door het kleed zo’n 20 tot 30 centimeter onder je meubels te schuiven, verbind je alle losse elementen met elkaar en creëer je een knus en beknopt ziteiland in je woonkamer. Tevens zorgt deze positie van het vloerkleed ervoor dat de woonkamer optisch groter lijkt. Ook in een kleinere ruimte is het dus aan te raden de meubels gedeeltelijk op het kleed te plaatsen.
3. Hoogpolig of laagpolig
Hoogpolig of laagpolig, van wol, katoen of sisal: vloerkleden zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende structuren en materialen. Een hoogpolig vloerkleed geeft je interieur in een handomdraai meer warmte en sfeer. Zeker in een interieur waarin strakke lijnen en harde materialen als staal, leer en kunststof de boventoon voeren, is een hoogpolig vloerkleed in een warme tint een echte sfeermaker. De losse, nonchalante structuur van zo’n kleed vormt een spannend contrast met moderne elementen. Daarnaast is een wollen kleed door zijn natuurlijke eigenschappen zeer onderhoudsvriendelijk, door het vettige laagje op het wol trekken kleden van dit materiaal nauwelijks vuil aan en zijn ze makkelijk te reinigen.
4. Jouw unieke woonstijl
Vloerkleden zijn er niet alleen in allerlei verschillende afmetingen, vormen en materialen maar ook in tal van verschillende kleuren en dessins. Net als bij het kiezen van een nieuwe fauteuil of bank heb je ook bij de keuze voor een vloerkleed oneindig veel mogelijkheden. Mag het vloerkleed de blikvanger van je woonkamer of eethoek worden? Kies dan voor een kleurrijk kleed of een karpet met een uitgesproken dessin. Als het vloerkleed juist de verbindende factor in je interieur is, kun je het best kiezen voor een exemplaar in een kleur die perfect aansluit bij het kleurenpalet van de rest van je interieur. Maar het aller belangrijkst is toch wel, dat deze past in jouw unieke interieur.
Nieuwsgierig welk vloerkleed het best bij jouw woonstijl past? Bekijk ze hier, of bekijk hier alle vloerkleden
Geschreven door:
Interieurontwerpster