Waar moet je op letten voor aanschaf van een bed of boxspring?
Waar moet je op letten bij het kopen van een boxspring?
Een goede nachtrust begint bij een fijn bed. De boxspring, ook wel "box met veren", vernoemd naar de verende kern in het onderstel, is een populaire keuze vanwege zijn luxe uitstraling en comfort. Maar waar moet je precies op letten bij het kopen van een boxspring? In deze blog bespreken we alle belangrijke eigenschappen, voor- en nadelen om je te helpen de juiste keuze te maken.
Soorten boxsprings
Vlakke boxspring
Dit is de meest eenvoudige variant. De vlakke boxspring biedt een solide basis voor je matras en is ideaal voor mensen die een eenvoudige uitvoering zonder motoren of andere verstelmechanismen prefereren.
Verstelbare boxspring
Deze optie geeft meer flexibiliteit. Je kunt het hoofdeinde en voeteneinde naar wens aanpassen, wat ideaal is voor wie graag leest of tv kijkt in bed. Ook voor mensen met rugklachten of andere fysieke ongemakken kan een verstelbare boxspring een uitkomst zijn, omdat het mogelijk is om de houding aan te passen voor betere ondersteuning en drukverlichting.
Materialen en kwaliteit
De keuze van materialen is essentieel voor de levensduur en het comfort van een boxspring. Let op de volgende punten:
-
Frame: Kies voor een frame van stevig hout, zoals beukenhout, of metaal. Dit zorgt voor een stabiele basis.
-
Vulling: Pocketveren zijn de meest voorkomende keuze vanwege hun uitstekende ondersteuning en ventilatie. Bonellveren bieden een zachtere ondersteuning maar zijn minder geschikt voor langdurig gebruik. Vering wordt altijd gecombineerd met schuim, zoals polyetherschuim, koudschuim of traagschuim, om extra comfort en drukverlichting te bieden. Hier volgt een overzicht van de verschillende soorten schuim:
-
Polyetherschuim: Polyether is doorgaans een lage kwaliteit schuim, toch bestaan er ook hoogwaardige polyethers! Deze zorgen doorgaans een nonchalant uiterlijk. Soms worden deze afgedekt met zachtere lagen zoals bijvoorbeeld dons. Polyetherschuim is een thermoharder polyurethaanschuim, gemaakt van het basismateriaal polyether-urethaan. Polyetherschuim heeft een gelijkmatige celstructuur. De bovenste laag breekt af, vervolgens brokkelt de volgende laag daaronder af. Dit gaat heel gelijkmatig en geeft kuilvorming, ongeveer 15% volume afname per jaar. Een polyetherschuim matras is een matras voor een korte duur. Niet dragende delen zoals stootranden of een hoofdbord kunnen prima uit dit materiaal worden vervaardigd. Zie je een matras uit Polyetherschuim? Dan kun je je beter bedanken. Kinder- en babymatrassen uit polyetherschuim zijn door het lage gewicht dat er op drukt en de relatief korte gebruiksduur een prima toepassing.
-
Koudschuim (HR-schuim): Ook bekend als High Resilience schuim, biedt dit materiaal uitstekende veerkracht, ventilatie en duurzaamheid. Het blijft vormvast, biedt goede ondersteuning en is ideaal voor zowel matrassen als topmatrassen.
HR/koudschuim is er in verschillende kwaliteiten. Net zoals bij polyetherschuim bestaat er zacht koudschuim, hard en zelfs gewalst koudschuim! Koudschuim heeft een veel groter herstellend vermogen dan polyether. In de meeste gevallen wordt koudschuim / HR schuim in de eerste 3 maanden al direct 15% zachter. Dit heeft een specifieke reden, het schuim stabiliseert zichzelf tegen kuilvorming. Waar polyetherschuim ieder jaar 15% volume afneemt door het breken van de gelijkmatige cellen, heeft HR- / koudschuim hier geen last van. De celstructuur is ongelijk en heeft als voordeel dat de grotere gebroken luchtbellen de kleinere luchtbellen opvullen. Daardoor is HR- / koudschuim in de praktijk een veel duurzamere keuze.
Wist je dat..?
Een veelgemaakte fout over HR schuim is dat HR voor Hoog Rendement-schuim staat. Dit is echter niet waar. HR is de afkorting van "High Resilience" wat staat voor hoge veerkracht. Het is overigens wel een goed ezelsbruggetje tijdens je zoektocht naar een geschikt matras of bed!
-
Traagschuim: Dit materiaal past zich aan de contouren van je lichaam aan, wat zorgt voor een uitstekende drukverdeling. Het is ideaal voor mensen met gewrichts- of rugklachten, maar heeft minder ventilatie. Traagschuim werkt op lichaamswarmte en het heeft een drukverlagende werking. Zodra er wordt plaatsgenomen op traagschuim, voelt dit doorgaans tamelijk hard aan. Zodra het schuim eenmaal kort is ingelegen neemt het de lichaamstemperatuur aan en vormt het naar de contouren van het lichaam. Dit werkt drukverlagend en extra comfortabel voor mensen met nek- en rugklachten! Wij verkopen traagschuim van de originele uitvinder van het traagschuim, Tempur
-
Latexschuim: Een elastisch en ademend materiaal dat zich goed aanpast aan de lichaamsvorm. Het is antibacterieel en daardoor geschikt voor mensen met allergieën.
-
-
Bekleding: Stof of leer zijn populaire keuzes. Zorg ervoor dat de bekleding slijtvast en gemakkelijk te reinigen is om huisstofmijt en stof eenvoudig te verwijderen.
Eigenschappen en comfort
Een boxspring bestaat meestal uit drie lagen: de box (onderstel), het matras en een topmatras. Samen zorgen deze lagen voor optimaal comfort. In sommige gevallen zijn twee lagen echter beter dan drie, afhankelijk van de gebruikte materialen. Dit kan bijvoorbeeld voordelig zijn bij hoogwaardige matrassen of schuimlagen met uitstekende ondersteuning en ventilatie.
-
Box: Zorg ervoor dat deze stevig is en voldoende ventilatie biedt.
-
Matras: Kies een matras dat past bij je lichaamstype en slaapvoorkeuren (bijvoorbeeld zacht, medium of stevig). Bij het kiezen van een matras is het belangrijk te bepalen of je kiest voor een variant met of zonder vering. Vering wordt vaak gecombineerd met schuim, zoals polyetherschuim, koudschuim of traagschuim, om de juiste ondersteuning en comfort te bieden.
-
Topmatras: Dit bepaalt grotendeels het ligcomfort en kan helpen bij het verminderen van drukpunten. We raden echter af om een topmatras te gebruiken in combinatie met een Tempur-matras, omdat dit het unieke comfort en de ondersteuning van het Tempur-materiaal kan beïnvloeden.
Voor- en nadelen
Voordelen
-
Luxe uitstraling.
-
Uitstekend comfort door de combinatie van lagen.
-
Goede ventilatie, wat bijdraagt aan een hygiënisch slaapklimaat.
-
Mogelijkheid tot personalisatie (kleur, formaat, extra functies).
-
Extra duurzaamheid als het bed is opgebouwd uit goede materialen, omdat alleen de bovenste laag slijt en de overige onderdelen lang meegaan.
-
Makkelijker in en uit bed stappen dankzij de hogere instap van een boxspring.
Nadelen
-
Hogere prijs in vergelijking met eenvoudigere bedden.
-
Kan groot en zwaar zijn, wat lastig is bij verhuizingen.
Persoonlijke aanpasbaarheid
Boxsprings zijn er in vele maten en uitvoeringen. Denk hierbij aan:
-
Lengte: Voor mensen die langer zijn dan gemiddeld, zijn er boxsprings verkrijgbaar in extra lengtes, zoals 210 cm of 220 cm. Dit zorgt voor voldoende ruimte en comfort.
-
Kleur en stof: Stem de bekleding af op je slaapkamerinterieur.
-
Hoofdbord: Kies een opvallend ontwerp voor een luxe uitstraling of ga voor een minimalistische stijl.
-
Accessoires: Denk aan ingebouwde verlichting, opberglades of USB-poorten.
Tips voor aankoop
-
Wat is het verschil tussen een boxspring en een traditioneel bed?: Een boxspring biedt meer comfort door de combinatie van vering en schuimlagen, terwijl traditionele bedden vaak alleen een lattenbodem met matras hebben.
-
Probeer de boxspring uit: Kom naar de winkel en test verschillende modellen.
-
Controleer ventilatie: Een goed ventilerende boxspring gaat langer mee en zorgt voor een fris slaapklimaat.
-
Overweeg onderhoud: Kies materialen die makkelijk schoon te houden zijn.
-
Vraag naar omruilgarantie: Veel winkels bieden een omruilgarantie van een x-aantal dagen, wat zekerheid geeft bij het maken van een keuze.
-
Let op extreem lage prijzen: Als een matras veel lager geprijsd is dan gebruikelijk, kan het een matras zijn dat al eens gebruikt is of afkomstig is uit een omruilgarantie. Fabrikanten en winkeliers bieden deze matrassen vaak tegen een scherp tarief aan, en sommige winkels verkopen deze als nieuw. Let op als een verkoper plotseling sterk in prijs zakt wanneer je twijfelt over het product.