Op zoek naar interieuradvies? Maak een afspraak en kom langs in onze showroom!
Showroom bezoeken

Onderhoud en eigenschappen

Uw aanwinst verdient zorgvuldig en zorgzaam onderhoud. Daarom is het regelmatig bijhouden van uw meubel een vereiste.

Welke onderhoudsmethode is het beste?

Per bekledingstype, houtsoort én afwerking zijn andere methoden en onderhoudsmiddelen geschikt. Bent u niet precies op de hoogte of is er twijfel? Vraag het bij ons na, wij zijn u graag van dienst!

Onze meubelen zijn kwaliteitsproducten. U krijgt er ook garantie op. Maar let u altijd goed op de onderhoud- en gebruikinstructies. Er zijn omstandigheden waarin u zich niet op de garantie kunt beroepen. Daarom zijn de beschrijving van de materiaaleigenschappen en de onderhoudsaanwijzingen die u van ons krijgt erg belangrijk.

Onderhoud en eigenschappen

Intensief woongebruik

Heb je een groot gezin dat graag neerploft of het betreffende leren meubel? Of breng je zelf graat wat uren door op je meubel? Dan is een materiaal als afgedekt leer een juiste keuze voor je meubel! Deze leersoort is namelijk geschikt voor intensief woongebruik.

Ook niet geheel onbelangrijk: door de laklaag is het leer meer dan gemiddeld beschermd tegen verkleuring door invloed van daglicht. Dat wil overigens niet zeggen dat het meubel door blootstelling aan dag- of zonlicht helemaal niet zal verkleuren, een klein kleurverschil kan altijd optreden. Een andere eigenschap van dit soort leer is dat het leer door de laklaag minder ademt dan gemiddeld.

Natuurlijke plooivorming

Een leren meubel gaat lang mee. Gebruik je een meubel van afgedekt leer al heel wat jaren? Dan zal er een lichte glans op het meubel verschijnen en zal de huid soepeler worden. Dat laatste kan zorgen voor plooivorming, die ontstaat als gevolg van de schuimen vullingen en het oprekken van het leer.

Dit is een normaal verschijnsel en het doet niets af aan de kwaliteit van het leer. Het meubel krijgt hierdoor juist een typisch karakteristieke uitstraling die hoort bij een echt leren product.

Behandel afgedekt leder 2 maal per jaar met de Leather Care & Protect kit.

Leder

Gedekverfd leder

Afgedekt leer is een duurzame leersoort waarin de meeste typische huidkenmerken zijn gecorrigeerd. Dit betekent dat kenmerken als littekens en insectenbeten grotendeels weggehaald worden voordat het leer wordt afgedekt. Later wordt een print in het leder gewalst, wat de natuurlijke uitstraling aan het leder teruggeeft. Het leer is afgewerkt met een beschermende laklaag.

(semi-) Aniline leder

Semi-anilineleer is een duurzame leersoort waarin de meeste natuurlijke kenmerken nog zichtbaar zijn door de finish-laag heen. Qua uiterlijk lijkt het semi-anilineleer veel op een open leersoort met als belangrijkste verschil dat deze wel een beschermende laag heeft, maar dunner dan een gedekverfd leder. Een ander belangrijk kenmerk van semi-anilineleer is dat de huiden slechts licht gecorrigeerd zijn en dat de natuurlijke nerf van het leer zichtbaar is. Omdat alle natuurlijke kenmerken zichtbaar zijn kunnen voor dit type leer alleen de gaafste huiden worden gebruikt. Deze huiden voelen heel zacht aan, dat zorgt voor een fijn comfort.

Wil je dezelfde stoelen in dit soort leer, dan is het mogelijk dat kleine kleurverschillen tussen de huiden onderling optreden.

Plooivorming bij semi-anilineleer

Een meubel van semi-anilineleer dat langdurig wordt gebruikt geeft kans op een lichte glas en plooivorming. Plooivorming ontstaat als gevolg van de schuimen vullingen van het meubel en het oprekken van het leer. Dit treedt vaak op bij semi-anilineleer en zegt niets over de kwaliteit van het leer. Het meubel krijgt door deze eigenschap juist de karakteristieke uitstraling die leer zo populair maakt.

Behandel het leder 2 maal per jaar met Leather Care & Protect kit.

Waxleder

In de looierij brengen ze de wax aan onder grote druk. Hierdoor krijgt het leder een prachtig zachte oppervlakte en een bijzonder aangenaam grip. De algemene naam voor dit type leder is "saddle" (niet te verwarren met zadelleer, meestal een plantaardig gelooid tuigleer betreft).

Omdat de waxfinish vaak de enige bescherming is die het leder heeft, is het belangrijk om het leder regelmatig te onderhouden. 

Behandel dit type leder 3x per jaar met Leather Care Kit Wax & Oil.

Geschuurd leder

Geschuurd leder ook wel leer met een open structuur genoemd moet anders behandeld worden. Gebruik hiervoor de Textile & Leather protector en een nubuck spons. Schuur allereerst het leer licht op met de nubuck spons. Doe dit met een draaiende beweging, maar zet hierbij niet al teveel druk. Dit leder heeft geen afwerklaag in de vorm van lak of was waardoor het gevoelig is voor opname van invloeden van buitenaf. Ook bij deze ledersoort kunnen kleine kleurnuances zichtbaar zijn of op termijn gaan ontstaan. Ook dit hoort bij het natuurlijke karakter van deze ledersoort.

3-4x per jaar behandelen met Textile & Leather Care Kit.

Microleder

De samenstelling van microvezel en leder creëren een sterk geheel, doordat de beste eigenschappen van beide materialen samengevoegd worden! Dit zorgt ervoor dat microleder een soepel vallend materiaal is wat fijn aanvoelt. Microleder is gevoelig voor verkleuring door zonlicht.

Daarom adviseren wij om een microleder meubel niet in direct zonlicht te plaatsen. Wij raden aan om je microleder meubel 1-2 keer per jaar te behandelen met een vochtwerende spray. 

Meubelstoffen

Microvezelstof

Microvezelstoffen zijn alle stoffen die bestaan uit heel dens geweven microvezel-garens. De stof bevat meestal een backing om deze te voorzien van een goede “touch”. Een groot voordeel van een microvezelstof is dat deze gemakkelijk te reinigen is, en dat er vele kleurmogelijkheden zijn. Reiniging moet overigens wel zorgvuldig gedaan worden. Er mag geen reiniging plaatsvinden met behulp van oplosmiddelen, maar alleen met een milde, pH-neutrale zeep. Wanneer andere middelen worden toegepast, kan de backing loslaten of verdwijnen en zal de stof verkleuren. 

Wollen meubelstof

Gebruik geen schoonmaakmiddelen, zeep of afwasmiddel, deze zijn vaak minder geschikt voor wolstoffen.

Impregneer in geen geval uw wollen stof met vlek - en/ of vuilwerende middelen. Dit kan de vezel aantasten en bijvoorbeeld de goede vuilwerende eigenschappen van wol te niet doen. Wij adviseren alleen onderhoud - en reinigingsmiddelen van James. Deze zijn op onze stoffen getest.

Synthethische meubelstof

Bij twijfel over de samenstelling van uw meubelstof kunt u altijd kiezen voor de Cleantex Vlekkenspray. Dit product is zeer effectief en veilig te gebruiken op alle meubelstoffen (inclusief wol). Voor een optimaal resultaat is het altijd beter om de juiste samenstelling te weten. Heeft u geen idee en ook geen mogelijkheid om erachter te komen. Kunt uons altijd een mail sturen voor een juist advies. Textiel & Leather Protector gebruikt u om uw stoffen zitmeubels te impregneren.

Vraag bij de aanschaf van uw bankstel altijd of de fabrikant van de stof hier geen bezwaar tegen heeft. In enkele gevallen is de stof al bij de fabrikant geïmpregneerd en is het niet nodig om wederom uw bank te impregneren. In sommige gevallen kan dit de stof aantasten en vervalt de garantie. Bestaande zitmeubels die zijn geïmpregneerd dienen na een grondige reiniging overnieuw geïmpregneerd te worden. Het is dan handig om dit in huis te hebben.

Natuurlijke meubelstof 

Reinigen en onderhouden van natuurlijke meubelstoffen is in veel gevallen niet eenvoudig om zelf te doen. Grootste probleem is dat natuurlijke meubelstoffen makkelijk vervuiling kan opnemen. Vooral als er een ongeluk gebeurt met warme dranken. Boven de zestig graden is een natuurlijke meubelstof erg ontvankelijk voor kleurstoffen zoals koffie of thee.

Impregneer de bank voor gebruik om langer plezier te hebben van de bank met natuurlijke vezels.
Altijd in een deppende beweging schoonmaken, niet gaan wrijven over de vlek om deze schoon te maken want dat maakt de stof kapot.

Hout

Gelakt hout

Lak sluit de open structuur van hout af voor vuil en invloeden van buitenaf. Gelakte meubelen regelmatig afstoffen en schoonmaken met een zachte, licht vochtige doek. Wanneer er vloeistoffen (koffie, limonade, rode wijn e.d.) gemorst worden, kan dit het beste met een licht vochtige doek worden afgenomen en nagedroogd.

Belangrijk om te weten is dat de lak op basis van verschillende componenten kan bestaan. Ook is de kleur, of glansgraad beslissend voor het verzorgingsproduct. Vraag daarom altijd na welk onderhoudsmiddel geschikt is.

Onderhoud 2-4x per jaar uw houten meubelen.

Geolied hout

De olie die gebruikt wordt voor het oliën van hout, reinigt en beschermt het hout en de nerf komt nog mooier tot zijn recht.

Neem gemorste vloeistoffen direct weg, zodat ze niet kunnen intrekken.
Plaats geen warme voorwerpen (zoals pannen en koffiekopjes) direct op het hout. Hierdoor ontstaan kringen die niet meer te verwijderen zijn. Gebruik altijd warmte werende onderzetters om kringen en warmte vlekken te voorkomen.Gebruik nooit bijtende middelen of schuurmiddelen.

Voor het dagelijks onderhoud is het voldoende de tafel af te nemen met een droge of licht vochtige doek en droog na wrijven.
Behandel uw tafel regelmatig met de bijgeleverde olie, of met een vergelijkbare kwaliteitsolie. Breng de olie met een doek dun aan op een schone, droge tafel. Nawrijven met een droge doek. Het is van belang om de olie dun te gebruiken en goed uit te wrijven.

Lichte krassen en vlekken behandelt u voorzichtig met een schuursponsje in de richting van de nerf. Daarna weer olie aanbrengen.

Loading...