Waar moet je op letten bij het kopen van een bank?

Hieronder leggen wij kort uit wat belangrijk is en wat je kunt verwachten.Veelgemaakte fouten

Tijdens de zoektocht naar een geschikte bank letten de meeste mensen op de stof, kleur en opstelling. Dit zijn de meest gemaakte fouten. Als het een goede bank is, is het vanzelfsprekend dat deze in meerdere stoffen/leersoorten en kleuren verkrijgbaar is. Ook zal de opstelling aanpasbaar zijn. Is het een uitzonderlijk goede fabrikant met oog voor het product i.p.v. massaproductie? Dan zal (beperkt) maatwerk mogelijk zijn.

De soorten binnenwerken

In een bank kunnen verschillende soorten vullingen zitten.

We hebben bijvoorbeeld: polyether, HR/koudschuim, visco, pocketvering, bonellvering en boxspringvullingen.

Ook bestaat iedere variant (op de veringen natuurlijk na) als een vlokkenvulling. Dit zijn staafjes welke altijd opgeklopt dienen te worden. Iedere bank wordt afgedekt met een dacronlaag of donslaag.

 

Het schuim wordt altijd op een nosagvering (om 7cm) of elastische singel bevestigt. Als het op een plaat gemaakt is loop dan vooral verder.. Een nosagvering is gemakkelijker mocht er ooit iets aan de bank gedaan moeten worden. Een elastische singel wordt na verloop van tijd losser, dit betekent dat je een zachtere zitting krijgt.

 

Eigenschappen

Polyether is een schuimsoort welke niet duurzaam is, in de meeste gevallen.. Er bestaan ook hoogwaardige polyethers, deze geven een nonchalant uiterlijk aan de bank. Vaak worden deze ook afgedekt met zachtere lagen.

 

Als een bank in polyether is uitgevoerd en ziet er strak uit. Bedenk dat deze dan veel kuilvorming gaat krijgen en niet zo strak zal blijven.

 

Schuimlagen

 

 

HR/koudschuim is in verschillende kwaliteiten te vinden. Zo bestaat er zacht koudschuim, hard en zelfs gewalst koudschuim. Koudschuim heeft een meer herstellende werking dan polyether en koudschuim wordt in de eerste 3 maanden al direct een stuk zachter. Daarna stabiliseert deze zich. Waardoor het een duurzamere keuze is.

 

Sommige bankstellen worden uitgevoerd in gewalst koudschuim. Deze zal beter zijn vorm behouden. Design en kwaliteit merken zoals Havee maaken hier gebruik van.

 

 

Viscoschuim is een traagschuimvariant. Het echte traagschuim wat we oorspronkelijk kennen kan alleen gemaakt worden door Tempur. Zij zijn de enige wereldwijd die weten hoe het door de NASA ontikkelde schuim gemaakt moet worden.

 

Traagschuim werkt op lichaamswarmte, het heeft een drukverlagende werking. Als je in eerste instantie plaatsneemt, voelt dit nogal hard aan. maar je merkt wel al direct dat het schuim de lichaamswarmte aanneemt en zich begint te vormen. Voordat de perfecte zithouding is bereikt ben je wel een paar minuten verder. Hier voel je verder niets van. Dit is erg gemakkelijk voor mensen met nek- en rugklachten!

Traagschuim
Bonellvering

Qua binnenvering kennen we 2 opties. Een bonellvering is een harde vering. Deze veren zijn allemaal aan elkaar gekoppeld. Deze kennen we van de ouderwetse banken. Voor zwaardere personen is dit een goede optie.

 

Pocketvering

 Pocketvering heeft als eigenschap dat deze zachter is en zit in sokjes. Het geeft meer ondersteuning dan alleen schuim, maar minder dan bonell. Dit is een type vering welke voor iedereen geschikt is. Toch kan een zwaarder persoon beter voor bonell kiezen. Gezien de pocketveer altijd ver ingedrukt zal zijn. Een vering in de bank geeft de bank mee dat deze duurzamer is. Het schuim en de bekleding worden dan altijd weer omhoog gedrukt.

 

Een boxspring vulling is simpelweg een combinatie van beide.

Let wel op: Het zachter worden van bankstellen is normaal, dit heeft met het schuim te maken. Plooivorming is ook een normale eigenschap. Het is inherent aan het gekozen materiaal betreffende stoffering. Afhankelijk van het soort schuim, binnenvering en stof/leder kun je plooivorming verminderen. Wil je minimale plooivorming? Vraag hier dan naar, want plooivorming is niet te voorkomen. Maar in sommige combinaties minimaal. Dit zit doorgaans heel erg stevig. Zacht zonder plooivorming bestaat niet.