Waar op letten bij kopen van nieuwe bank?Op zoek naar jouw droombank dan..

Tijdens de zoektocht naar jouw droombank let je meestal op de stof, kleur en opstelling. Nee, dit zijn namelijk de meest gemaakte fouten. Is het een goede bank, dan is het vanzelfsprekend dat deze in meerdere stoffen/leersoorten en kleuren verkrijgbaar is. Ook zal de opstelling aanpasbaar zijn. Is het een uitzonderlijk goede fabrikant met oog voor het product? Dan zal (beperkt) maatwerk mogelijk zijn.

De soorten binnenwerken

Er zijn verschillende soorten vullingen voor een bank.

Er is bijvoorbeeld: polyetherschuim, HR/koudschuim, viscoschuim, pocketvering, bonellvering/interieurvering en combinaties.

Ook bestaat iedere variant (op de veringen natuurlijk na) als een vlokkenvulling. Dit zijn (gesiliconiseerde) staafjes welke altijd opgeklopt dienen te worden. Iedere bank wordt afgedekt met een dacronlaag of donslaag waarover de stoffering volgt.

Het schuim wordt altijd op een nosagvering (om 7cm) of elastische singel bevestigt.

Een nosagvering is gemakkelijker bij reparaties en geniet onze voorkeur. Een elastische singel wordt na verloop van tijd losser, dit betekent dat de zitting zijn comfort kan verliezen.

Eigenschappen

Polyether is in de meeste gevallen het minst duurzaam. Er bestaan namelijk ook hoogwaardige polyethers! Deze zorgen voor een nonchalant uiterlijk. Vaak worden deze ook afgedekt met zachtere afdeklagen zoals bijvoorbeeld dons.

Polyetherschuim is een thermoharder polyurethaanschuim, gemaakt van het basismateriaal polyether-urethaan.

Als een strak model bank in polyether is uitgevoerd, bedenk dan vooraf dat deze veel kuilvorming krijgt.

 

Schuimlagen

 

 

HR/koudschuim is in verschillende kwaliteiten te vinden. Zo bestaat er zacht koudschuim, hard en zelfs gewalst koudschuim! Koudschuim heeft een groter herstellend vermogen dan polyether en koudschuim ook wel HRschuim wordt in de eerste 3 maanden al direct een stuk zachter. Deze stabiliseert zichzelf na de "inzitperiode", hierdoor is dit in de praktijk een veel duurzamere keuze.

Een veelgemaakte fout is dat HRshuim Hoog Rendement-schuim wordt genoemd, dit is echter niet waar. HR is de afkorting van High Resilience, wat staat voor hoge veerkracht.

Koudschuim is meestal een polyurethaanschuim dat met het slabstockschuimproces gemaakt is. De term 'koudschuim' is afgeleid van de term 'cold cure moulding': schuim dat in niet verwarmde vormmallen wordt geproduceerd.

Sommige bankstellen worden uitgevoerd in gewalst koudschuim. Deze zal veel beter zijn vorm behouden. Design en kwaliteit merken zoals Havee maken hier gebruik van.

Viscoschuim is een traagschuimvariant. Het echte traagschuim kan alleen gemaakt worden door Tempur. Zij zijn de enige fabrikant die weet hoe het voor NASA ontikkelde schuim gemaakt wordt.

Traagschuim werkt op lichaamswarmte en het heeft een drukverlagende werking. Zodra er wordt plaatsgenomen op traagschuim, voelt dit doorgaans tamelijk hard aan. Zodra het schuim eenmaal kort is ingezeten neemt het de lichaamstemperatuur aan en vormt het naar de contouren van het lichaam. Dit is drukverlagend en extra comfortabel voor mensen met nek- en rugklachten!

Traagschuim
Bonellvering

Qua binnenvering zijn er 2 soorten. Nummer 1 is bonellvering, dit is een harde vering. De veren zijn allemaal aan elkaar gekoppeld, dit kennen we van de "oude" interieurvering banken welke altijd hard en ongeplooid bleven. Voor iemand die graag iets steviger zit of  iets flinker is, is dit een goede optie.

 

Pocketvering

Nummer 2 is pocketvering en deze vering heeft als eigenschap een zachter zitcomfort. Dit heeft er namelijk mee te maken dat een pocketvering allemaal kleine losse veertjes zijn, welke geplaatst zijn in elkaar gekoppelde stoffen zakjes. Het geeft meer ondersteuning dan schuim, maar minder dan bonell. Dit is een type vering welke voor iedereen geschikt is. Toch kan een zwaarder persoon beter voor bonell kiezen. Gezien de pocketveer altijd ver ingedrukt zal zijn.

Een vering in de bank zorgt dat de bank duurzamer is. Het schuim en de bekleding worden dan altijd weer omhoog gedrukt.

 

Let wel op: Het zachter worden van bankstellen is normaal, dit is afhankelijk van het (soort) schuim.

Plooivorming is tevens een normale eigenschap. Het is inherent aan het gekozen materiaal betreffende stoffering. Afhankelijk van het soort schuim, binnenvering en stof/leder kan plooivorming in mindere maten optreden.Liever zo min mogelijk plooivorming? Vraag hier dan naar, want plooivorming is niet te voorkomen. Maar in sommige combinaties minimaal. Dit zit doorgaans heel erg stevig. Een zacht uitgevoerde bank zonder plooivorming bestaat niet. 

De meeste banken worden tegenwoordig met een zacht zitcomfort geproduceerd omdat dit het meest wordt gevraagd. Doorgaans wordt een zachter zitcomfort als prettiger ervaren dan een hard zitcomfort. Ieder binnenwerk en iedere stof of leder heeft zijn voor- en nadelen. Dit maakt dat de perfecte stof/leder of binnenwerken niet bestaan, er bestaat hooguit een persoonlijk verschil.