Waar goed op letten bij het aanschaffen van een nieuwe bank?
Op zoek naar een nieuwe bank? Geen idee waar je moet beginnen? Wil je een hoekbank kopen, of toch een twee- of driezitsbank? Wat is de beste vulling voor mijn bank? Dan zijn er een aantal punten waar je goed op moet letten. Lees er hieronder meer over of kom langs in onze showroom voor meer uitleg van onze adviseurs.
Jouw persoonlijke journey..
Tijdens de zoektocht naar jouw droombank let je meestal op stof, kleur en opstelling. In veel winkels werkt het als volgt "What you see is what you'll get". Wij werken daarin nét even iets anders, let dus goed op met wat voor winkel je te maken hebt. Volgens onze filosofie is een bank pas goed, als het vanzelfsprekend is dat deze in meerdere stoffen/leersoorten en kleuren verkrijgbaar is. Ook móet de opstelling persoonlijk aanpasbaar zijn. Hebben we met een uitzonderlijk goede, ambachtelijke meubelmaker van doen? Dan zal (beperkt) maatwerk mogelijk zijn. Kijk dus goed na wat bij jou past, wat zijn je wensen en eisen? Wil je een meubel personaliseren of standaard?
Welke soorten schuim zijn er?
Er zijn verschillende soorten vullingen voor een bank. Er is bijvoorbeeld: polyetherschuim, HR/koudschuim, viscoschuim, pocketvering, bonellvering/interieurvering en combinaties van voorgenoemden. Ook bestaat iedere variant (op de veringen na) als een vlokkenvulling. Dit zijn vlokken of staafjes welke altijd opgeklopt dienen te worden.
Iedere bank wordt afgedekt met een dacron- of donslaag waarover de stoffering volgt. Het schuim wordt altijd op een nosagvering of elastische singel bevestigt. Een nosagvering is naar onze mening (doorgaans) veruit beter. Een elastische singel wordt na verloop van tijd losser, dit betekent dat de zitting gaan doorzakken, of zachter worden. Dat is maar net wat er met het beoogde model bereikt wenst te worden.
Eigenschappen schuim
Polyetherschuim
Polyether is doorgaans een lage kwaliteit schuim, toch bestaan er ook hoogwaardige polyethers! Deze zorgen voor een nonchalant uiterlijk. Soms worden deze afgedekt in combinatie met zachtere afdeklagen zoals bijvoorbeeld dons. Polyetherschuim is een thermoharder polyurethaanschuim, gemaakt van het basismateriaal polyether-urethaan. Polyetherschuim heeft een gelijkmatige celstructuur. De bovenste laag breekt af, vervolgens brokkelt de volgende laag daaronder af. Dit gaat heel gelijkmatig en geeft kuilvorming, ongeveer 15% volume afname per jaar.
Polyetherschuim rugkussens? Dit hoeft helemaal geen probleem te zijn, sterker nog, ons gewicht wordt grotendeels gedragen door het zitkussen. Een schuimsoort dat sneller zacht wordt zal in de meeste gevallen sneller comfort geven. Zie je een strak, modern model bank uitgevoerd in polyetherschuim? Bedenk dan vooraf of deze op de lange termijn bij jou past.
Koudschuim / HR schuim
HR/koudschuim is er in verschillende kwaliteiten. Net zoals polyetherschuim bestaat er ook zacht koudschuim, hard en zelfs gewalst koudschuim! Koudschuim heeft een veel groter herstellend vermogen dan polyether. In de meeste gevallen wordt koudschuim / HR schuim in de eerste 3 maanden al direct 15% zachter. Dit heeft een specifieke reden, het schuim stabiliseert zichzelf tegen kuilvorming. Wij noemen dit ook wel de "inzitperiode". Waar polyetherschuim ieder jaar 15% volume afneemt door het breken van de gelijkmatige cellen, heeft HR- / koudschuim hier geen last van. De celstructuur is ongelijk en heeft als voordeel dat de grotere stukjes gebroken schuim de kleinere luchtbellen opvullen. Daardoor is HR- / koudschuim in de praktijk een veel duurzamere keuze.
Wist je dat..?
Een veelgemaakte fout over HR schuim is dat HR voor Hoog Rendement-schuim staat. Dit is echter niet waar. HR is de afkorting van "High Resilience" wat staat voor hoge veerkracht. Het is overigens wel een goed ezelsbruggetje tijdens je zoektocht naar een geschikte bank!
Koudschuim is een polyurethaanschuim dat met het slabstockschuimproces is gemaakt. De term 'koudschuim' is afgeleid van de term 'cold cure moulding': schuim dat in niet verwarmde vormmallen wordt geproduceerd. Sommige bankstellen worden uitgevoerd in gewalst koudschuim. Deze zal veel beter zijn vorm behouden. Design- en kwaliteitsmerken zoals Havee en Évidence maken hier gebruik van.
Viscoschuim
Viscoschuim is een traagschuimvariant. Het échte traagschuim kan alleen gemaakt worden door Tempur. Zij zijn de enige fabrikant die weet hoe het voor NASA ontikkelde schuim gemaakt wordt.
Traagschuim
Traagschuim werkt op lichaamswarmte en het heeft een drukverlagende werking. Zodra er wordt plaatsgenomen op traagschuim, voelt dit doorgaans tamelijk hard aan. Zodra het schuim eenmaal kort is ingezeten neemt het de lichaamstemperatuur aan en vormt het naar de contouren van het lichaam. Dit werkt drukverlagend en extra comfortabel voor mensen met nek- en rugklachten!
Soorten binnenvering
Bonellvering
Bonellvering is een harde vering. De veren zijn allemaal aan elkaar gekoppeld, dit kennen we van de "oude" interieurvering banken welke altijd hard en ongeplooid bleven. Voor iemand die graag iets steviger zit of iets zwaarder is, is dit een goede optie.
Pocketvering
De tweede vering voor een bank is pocketvering, deze vering heeft een zachter comfort. Dit heeft er namelijk mee te maken dat een pocketvering allemaal kleine losse veertjes zijn, welke geplaatst zijn in aan elkaar gekoppelde stoffen zakjes. Het geeft meer opwaardse druk dan schuim, maar minder dan bonell. Dit is een type vering welke voor iedereen geschikt is. Toch kan een zwaarder persoon beter voor bonell kiezen. Gezien de pocketveer altijd (plaatselijk) ver ingedrukt zal zijn.
Een vering in de bank zorgt dat de bank duurzamer is. Het schuim en de bekleding worden dan altijd weer omhoog gedrukt.
Materiaalgebonden eigenschappen
Het zachter worden van bankstellen is normaal, de mate waarin is afhankelijk van het binnenwerk.
Plooivorming is een daarbijhorende eigenschap. Het is inherent aan het gekozen materiaal betreffende stoffering. Afhankelijk van het soort schuim, binnenvering en stof of leder kan plooivorming in meer of mindere mate optreden. Liever zo min mogelijk plooivorming? Geef dit aan bij een van onze adviseurs dan houden zij hier rekening mee. Plooivorming is onvermijdelijk. Maar in sommige combinaties wel te minimaliseren.
De meeste banken worden met een zacht zitcomfort geproduceerd omdat dit volgens velen het beste comfort biedt. Doorgaans wordt een zachter zitcomfort als prettiger ervaren dan een hard zitcomfort. Ieder binnenwerk en iedere stof of leder heeft zijn voor- en nadelen. Dit maakt naar onze mening dat het "beste" binnenwerk of vulling niet bestaat.
Wil je graag meer informatie? Vraag het aan een van onze adviseurs!